Artikel

Det du behöver veta om att måla tegelfasad

Att måla ett tegelhus kan verkligen förvandla fasaden och ge hela huset nytt liv. Många har tröttnat på husets mörka/röda tegelfärger och vill måla om sitt tegelhus i vitt eller grått. Men att måla tegelfasad är en uppgift som kräver noggrann planering, rätt material och professionell teknik.  När du funderar på att måla tegel är det väldigt viktigt att du går till väga på rätt sätt – både för att resultatet ska bli snyggt och för att fasaden inte ska ta skada av fukt.

Vi guidar dig steg för steg hur du målar tegelhus!

Kan man måla tegelhus?

Svaret är ja, man kan definitivt måla tegelhus. Det är dock viktigt att förstå att målning av tegel inte bara handlar om att förändra husets färg, det är ett projekt med flera viktiga steg som dessutom förändrar ytan. För att bevara teglets kvalitet och färgens utseende över tid är det viktigt att varje steg görs ordentligt, gärna av en professionell målare.

Måla tegelfasad

Så målar du på tegel

1. Rengör

Det första steget är att noggrant rengöra tegelytan. Detta kan innebära allt från att borsta bort löst smuts till att använda en högtryckstvätt för att ta bort envisa fläckar och mögel. En ren yta säkerställer att färgen fäster ordentligt och ser jämn och professionell ut.

2. Reparera

Inspektera fasaden noggrant för sprickor eller skador på tegelstenarna och fogarna. Laga skador på teglet och byt ut skadade fogar mot ny, lämplig fogmassa för att säkerställa en jämn yta. Om tegelfasaden tidigare varit målad behöver du skrapa och borsta bort den gamla färgen först.

3. Grundbehandla

Grundbehandla med olja och fläckmåla fasaden med produkter som är anpassade för tegel. Detta hjälper färgen att fästa bättre och ökar dess hållbarhet. I vissa fall behöver fasaden slammas med putsbeläggning. Det jämnar ut ytan och hjälper till att förhindra så kallad frostsprängning.

4. Välj passande tegelfärg

När du väljer färg är det viktigt att använda en tegelfärg som är lämplig för utomhusbruk på tegel. Tegelfärger är ofta andningsbara, vilket tillåter fukt att passera genom färgen och förhindrar att den flagnar eller spricker. Det finns många olika kulörer tegelfärg. Många väljer ljusa kulörer som vitt och grått när de ska måla tegelhus, både eftersom det är snyggt och för att mörka färger som innehåller mycket pigment kan göra så att teglet andas sämre.

5. Måla

Applicera tegelfärgen i flera lager med en roller eller en färgspruta för att uppnå bästa möjliga täckning och finish. Det är viktigt att du väljer verktyg som passar för teglets ojämna yta. Som alltid när du målar utomhus bör du välja en dag med passande väder och temperatur.

6. Låt torka

Låt varje lager torka helt innan du applicerar nästa. Följ tillverkarens rekommendationer för torktid och härdningstid för att säkerställa att färgen får den hållbarhet och det skydd den behöver.

Låt ett proffs måla ditt tegelhus

Genom att anlita en professionell målarfirma för att måla ditt tegelhus garanterar du ett snyggt och hållbart resultat. Dessutom är det smidigt för dig – att förbereda, rengöra, reparera och slutligen måla en tegelfasad är ett tidskrävande jobb för en ovan målare!

Våra kunniga målare på Magenta Måleri har den expertis, erfarenhet och de verktyg som krävs för att noggrant förbereda ytan, välja rätt material och applicera tegelfärgen på ett sätt som säkerställer ett långvarigt och snyggt resultat. Vi kan självklart även ge dig råd om färgval och viktigt underhåll av din ”nya”, snygga tegelfasad.

Vill du måla ditt tegelhus? Kontakta oss idag så hjälper vi dig!