Artikel

När kan man måla utomhus?

Att måla utomhus är nödvändigt när det är dags att måla om husfasaden. Dessutom är möjligheten att måla utomhus perfekt när du vill måla möbler, dörrar eller föremål utan att stöka ner och ta upp plats inomhus.

Men när är det egentligen lämpligt att måla utomhus? Kan man måla i solsken? Kan man måla när det regnar, eller efter regn? Det finns några faktorer som kan påverka målningsarbetet – till exempel temperatur, luftfuktighet, vind och solsken. Här går vi igenom viktiga punkter att tänka på när du planerar att måla utomhus i olika väder.

Vid vilken temperatur kan man måla utomhus?

Temperatur och luftfuktighet är två av de viktigaste faktorerna att tänka på när du målar utomhus. Generellt sett bör temperaturen vara över 7–8 grader för att färgen ska torka ordentligt och inte förstöras av fukt eller kondens. Om det är för kallt torkar färgen helt enkelt inte, vilket kommer att påverka resultatet av arbetet. Att det ska vara minst 7 grader varmt gäller inte bara under dagen när du målar, utan också sen på natten när färgen ska torka. Det är alltså inte så lämpligt att måla varma vår- eller höstdagar, om graderna ändå sjunker framåt kvällen. Så se till att bara måla utomhus i passande temperaturer.

Luftfuktighet är också en viktig faktor att tänka på. Om luftfuktigheten är för hög, kommer det att ta längre tid för färgen att torka och det kan också orsaka färgen att rinna och bli flammig. Om luftfuktigheten är för låg, kan färgen torka för snabbt, vilket kan orsaka att färgen inte fäster ordentligt på ytan.

Vilket är rätt väder för att måla utomhus?

Molnigt eller lätt solsken

Solsken kan också påverka målningsarbetet. Att måla utomhus i direkt, starkt solsken är inte det bästa alternativet eftersom färgen kan torka för snabbt, vilket kan orsaka fläckar och ojämnheter i ytan. Det bästa är att måla när solen inte är för stark, gärna när det är lite molnigt men lagom varmt. Om du måste måla i solsken så försök måla de sidor av huset som ligger i skugga för tillfället, inte precis i det väderstreck solen lyser i just den delen av dagen.

Vindstilla

Vind kan också påverka målningsarbetet. Om det är för blåsigt kan det orsaka att färgen sprids ut och inte fäster ordentligt på ytan. Vind kan också orsaka damm och smuts att fastna på ytan, vilket kommer att påverka slutresultatet. Så försök pricka in en ganska vindstilla dag och sopa undan onödigt skräp i närheten innan du börjar.

Inget regn

Självklart är det bäst att låta bli att måla utomhus när det regnar.  Tyvärr kan regnet påverka kvaliteten på färgen genom att späda ut den och orsaka fläckar och ojämnheter på ytan som målas. Även om väggen du målar är under ett tak och inte utsätts för direkta regndroppar så kan fukten från regnet påverka torktiden eller få färgen att rinna.

Vänta alltså med att måla tills vädret är torrt och väderprognosen inte förutspår regn. Undvik också att måla direkt efter regn, innan allting torkat och luften fortfarande är fuktig. Och om regnet kommer plötsligt och oväntat – försök täcka din målade yta så bra som möjligt för att skydda färgen.

Då ska du måla utomhus

Sammanfattningsvis – lagom är bäst! Om du har möjlighet så bör du undvika att måla i för starkt solsken, i regn och fukt samt när det blåser för mycket. Dessutom bör du bara måla utomhus när dygnstemperaturen är över 7–8 grader.

Men det är sällan man har tid att vänta in den helt perfekta dagen, så gör ditt bästa utifrån dina förutsättningar! Måla där det är skugga, försök täcka över när regnet och vinden kommer och avsluta dagens målning i tid om du tror att det snart kommer bli lite för kallt.

Vill du ha hjälp av en professionell målerifirma för bästa resultat? Kontakta oss på Magenta Måleri så hjälper vi dig med det du behöver måla utomhus!

Anlita målare från Magenta Måleri.

Vårt största fokus är du, kunden. Det viktigaste för oss är att du får ett resultat som du är nöjd över.  Oavsett vilken typ av måleritjänst du eftersöker, kan du kontakta Magenta Måleri för en kostnadsfri offert.