Artikel

Tänk på detta när du rollar väggen

Är det dags att måla om väggarna hemma? Att måla med roller är ett snabbt och smidigt sätt att fräscha upp ditt hem. Även om du inte är en professionell målare, kan du med rätt tekniker och verktyg uppnå ett imponerande resultat. Här är våra bästa tips när du ska måla med roller – bland annat vilka vanliga misstag du vill undvika och vilken roller som passar till vilken vägg och färg.

Vilken roller ska jag välja?

Vilken roller passar till din vägg? Det beror på vad du ska måla, vilken färg du ska använda och hur du vill att slutresultatet ska bli. För släta väggar ger en roller med kortare lugg bäst resultat, eftersom den applicerar färgen jämnt och minimerar strukturen på ytan. Om du däremot målar en vägg med struktur, till exempel en träfasad, är en roller med längre lugg bättre eftersom den når in i ojämnheter och ger en jämn täckning. För mycket strukturerade ytor finns speciella rollers utformade för just det syftet.

Utöver själva rollern, bör du också införskaffa ett förlängningsskaft. Skaftet gör det lättare för dig att nå både högt och lågt på väggen och minskar belastningen på ryggen. Det är också viktigt att ha övrigt material redo innan du sätter i gång – såsom täckpapper och en maskeringstejp av hög kvalitet.

Vilken roller till vägg?

Så rollar du väggarna – våra tips!

1. Förbered noggrant

Innan du börjar måla med rollern, se till att väggen är ren, torr och jämn. Även om det kanske inte syns kan väggen vara både dammig och flottig, så torka gärna av den och låt torka helt innan du börjar rolla. Använd spackel för att fylla i hål och ojämnheter och sandpapper eller en slip för att släta ut ytan. Det är också viktigt att skydda golv och möbler med täckplast eller täckpapper. Använd maskeringstejp för att skydda lister och gränsen där väggen möter taket.

2. Använd rätt verktyg

Snåla inte när det kommer till rätt verktyg! Om du har köpt för få rollers eller en tejp som fäster dåligt kan du behöva ta pauser mitt i målningen, vilket lätt ger ett ojämnt och flammigt resultat. Rätt färg, verktyg och att alltid tänka på vilken roller som passar till din vägg är första steget till ett perfekt resultat.

3. Rolla med rätt teknik

Börja med att använda en pensel för att måla kanter och hörn. Detta kallas för sparmålning. När det är klart är det dags att ta din roller och doppa den i färgen. Knacka av den försiktigt för att undvika överflödig färg. Rolla i långa, vertikala drag och börja alltid från ett hörn – inte mitt på väggen som man ofta ser på film. Arbeta i små sektioner och försök att överlappa varje drag lite för att undvika skarvar.

4. Använd tillräckligt med färg

Ett vanligt misstag är att applicera för lite färg på rollern. Detta kan leda till ojämn täckning och ränder på väggen. Du märker att du har för lite färg på rollern om du känner att du behöver trycka den hårt mot väggen. När du har lagom mycket färg på rollern räcker det att dra den mot väggen med ett lättare tryck. Är du rädd för att råka ta för mycket färg? Även detta märker du fort och kan åtgärda, eftersom färgen då kommer börja rinna direkt när du målar med rollern.

5. Följ anvisningarna för torkning och andra lagret

Låt det första lagret färg torka enligt tillverkarens anvisningar innan du applicerar det andra lagret. Det andra lagret hjälper till att jämna ut färgen och ger ett mer professionellt utseende, men för ett perfekt resultat är det viktigt att följa anvisningarna.

6. Avsätt mycket tid

Att rolla en vägg tar tid – även om du är noggrann och duktig. Du behöver lägga mycket tid på både förberedelser och själva målningen, och avsätta tid för att låta färgen torka mellan lagren. Så se till att du har all tid som du behöver för att få till ett jämnt resultat när du planerar att måla med roller.

Magenta Måleri hjälper dig

Att måla väggen med roller själv är roligt – men det blir också lätt jobbigt, pilligt och kräver mycket av din tid och energi. Även om du som hemmamålare är noggrann är det vanligt att resultatet blir ojämnt och flammigt. Vi på Magenta Måleri hjälper dig gärna med all din målning om du känner dig osäker eller helt enkelt vill spara tid. Våra erfarna målare garanterar ett perfekt resultat, vilket ger ditt hem ett vackert och hållbart nytt utseende. Kontakta oss idag så berättar vi mer!