Artikel

Måla om dina lister

Golvlisterna är kanske inte det första du tänker på när du vill förnya ditt hem, men de spelar en avgörande roll för helhetsintrycket. En väl utförd målning av listerna kan förvandla ett rum helt och hållet. Låt oss guida dig genom processen att måla om lister – vilken färg och nyans du bör välja, vikten av förarbete och hur du gör steg för steg.

Fräscha upp ditt hem

 

Att måla listerna är ett enkelt sätt att fräscha upp sitt hem – oavsett om du behöver åtgärda slitage eller vill testa en helt ny kulör. För ett snyggt och hållbart resultat krävs dock en del viktigt förarbete, rätt slags färg och penslar, tålamod och inte minst – noggrannhet och korrekt teknik. 

Måla lister

Måla om lister – Så gör du

Förarbete

Innan du doppar penseln i färgen och börjar måla listerna, måste du förbereda ytan. Täck över golvet med täckpapp för att skydda mot stänk och fäst maskeringstejp längst listens kanter. En noggrann tvätt av listerna, förslagsvis med målartvätt, är också avgörande för att färgen ska fästa ordentligt och för ett hållbart resultat. Därefter kan du skrapa bort den färg som eventuellt har flagnat.

Slipa listen

Att slipa innan du målar listen är viktigt för att färgen ska fästa. Det tar dessutom bort eventuella ojämnheter på ytan. Genom noggrann slipning med ett finkornigt sandpapper håller färgen bättre och ser jämnare ut. I detta steg kan du även spackla eventuella skador i listen.

Grundmåla

Noggrann grundmålning är också viktigt för ett hållbart resultat och en finish som står emot slitage. Grundmåla med en färg som ligger nära listernas originalfärg och låt torka ordentligt innan du fortsätter.

Måla listerna

Nu är det äntligen dags för själva täckfärgen! Vanligtvis behövs minst två lager med ordentlig torktid däremellan. Här krävs både lite teknik och rätt val av pensel för bästa möjliga resultat. Det viktigaste är att du följer instruktionerna för den färg du har valt och låter färgen torka ordentligt innan du börjar måla dina lister med nästa lager eller skjuter tillbaka möblerna mot väggen.

Kan man måla lister med väggfärg?

En vanlig fråga är om man kan måla lister med väggfärg. Svaret är nej, det bör du inte göra. Listerna och färgen på dem ska kunna stå ut med stötar och slitage från exempelvis dammsugaren, möbler och lekande barn och husdjur. För detta krävs en slitstarkare färgtyp än väggfärg. Du bör alltså välja en färgtyp som är anpassad för att måla lister med, såsom en snickerifärg eller en lackfärg.

Kan man måla väggar och lister i samma färgkulör?

Att däremot måla väggar och lister i samma färgkulör är både populärt och snyggt. Att ha samma kulör från golv till tak kan ge illusionen av högre takhöjd och ger rummet en enhetlig och harmonisk känsla. Andra föredrar att måla sina lister i en nyans som ger en snygg konstrast mot väggen – när det kommer till kulören väljer du helt enkelt själv om du vill måla väggar och lister i samma färg eller inte!

Kan man måla lister utan att slipa?

Ibland kan det vara frestande att måla lister utan att slipa, speciellt om du är ute efter att spara tid. Det finns en del primers och färger som är utformade för fästa utan slipning, men det är trots allt alltid rekommenderat att förbereda listerna noggrant med slipning för att få bort ojämnheter och låta färgen fästa på bästa sätt. Tiden som slipningen tar sparar du snabbt in genom att slippa måla om i förtid!

Vi är experter på målning

För att garantera ett perfekt och hållbart resultat så är det allra smidigast att anlita en professionell målare. Vi på Magenta Måleri är experter på målning och hjälper dig med allt ifrån trapphusrenovering och fasadmålning till invändigt måleri och tapetsering. Kontakta oss för en kostnadsfri offertförfrågan!