Artikel

Det du behöver veta om att måla på kakel

Vill du fräscha upp ett våtrum utan att behöva renovera? Att måla kaklet i badrum eller kök är ett effektivt sätt att förnya ditt hem utan onödiga kostnader. Att måla på kakel kräver dock mer kunskap, bättre teknik och en annan slags färg än du behöver när du målar en vägg i ett vanligt rum – både för att resultatet ska bli snyggt och för att du inte ska få problem med fukt- och mögelskador. Vi hjälper dig med allt du behöver veta när du ska måla på kakel!

Viktigt att tänka på om du vill måla på kakel

När det kommer till att måla kakel, särskilt i våtrum som badrum, är det väldigt viktigt att vara noggrann och ha koll på vad du gör. När du målar en vanlig vägg inomhus kan slarv innebära ett fläckigt resultat och att färgen lossnar, men när du målar kakel i kök eller badrum måste du dessutom ta stor hänsyn till att dessa rum utsetts för mycket fukt och vatten. Felaktig målning i våtrum kan leda till allvarliga problem, bland annat fuktskador som kan resultera i dyra reparationer och påverka din hälsa.

Det är också viktigt att använda alkydfärg som är speciellt anpassad för att målas på kakel, eftersom den är utformad för att stå emot exempelvis hög luftfuktighet och temperaturskillnader. Färgen är såklart också utformad för att enkelt fastna på den blanka kakelytan.

Om du överväger att måla kakel själv bör du också ha i åtanke att detta kan påverka din rätt till ersättning från ditt försäkringsbolag, eftersom felaktig målning kan bidra till fuktskador. Detta är dock inte ett problem när du anlitar en professionell målerifirma. Magenta Måleri är ett auktoriserat företag inom våtrumsmålning genom Måleribranschens våtrumskontroll, MVK. Vi hjälper dig gärna med säker våtrumsmålning.

Måla kakel

Förarbete och planering

Det är viktigt att göra ett grundligt förarbete innan du målar. Kaklet måste rengöras ordentligt för att ta bort fett, smuts och mögel. Att hoppa över detta steg kan resultera i att färgen inte fäster ordentligt och i förlängningen flagnar eller bubblar.

Du behöver också ha en plan för fogarna och om de ska målas över eller inte. Om du väljer att måla dem är det viktigt att använda rätt material, som exempelvis en fogpenna. Om du inte har produkter som är anpassade för just fogar och inte är en van målare bör du dock i stället täcka över fogarna med maskeringstejp när du ska måla kakel. Även detta jobb är pilligt och kräver en del skicklighet för att du ska lyckas få färg på hela kakelplattan utan att måla något på fogarna.

Kom ihåg att badrum är indelat i olika våtzoner. De delar av rummet som utsätts för direktkontakt med vatten, det vill säga exempelvis runt dusch och badkar, tillhör våtzon 1. I våtzon 1 bör du inte måla kaklet, på grund av den höga risken att fukt och vatten inte kan stängas ute.

Så målar du på kakel – steg för steg

1. Rengör

Börja med att rengöra kaklet noggrant med målartvätt och vatten för att avlägsna all smuts, fett och mögel. Låt sedan kaklet torka helt. Det är viktigt att ytan är helt ren för att färgen ska fästa.

2. Täck ytor som inte ska målas

Täck fogarna med maskeringstejp och lägg plast eller tidningspapper över ytor där du inte vill spilla färg.

3. Grundmåla

Grundmåla med en häftgrund som är anpassad för kakel. Det gör det lättare för alkydfärgen att fästa bra och ger en jämnare yta. Låt torka enligt anvisningarna.

4. Måla kaklet

Välj en lämplig pensel eller roller för att applicera färgen. Flera tunna lager rekommenderas för bästa resultat. Var noggrann med att följa anvisningarna för färgen du har valt.

5. Låt torka

Riv bort maskeringstejpen och ge kaklet gott om tid att torka! Det kan ta flera dagar innan färgen är helt härdad, så undvik att skvätta vatten eller ställa något mot väggen innan dess.  

Kan man måla på kakel?

Ja, man kan måla på kakel! Men det kräver särskild alkydfärg anpassad för kakel, rätt teknik och mycket noggrannhet, särskilt när du ska måla kakel i badrum eller kök.

Vi är auktoriserade inom våtrumsmålning och alla våra kunniga målare på Magenta Måleri är utbildade inom att måla våtrum. Vi hjälper dig även gärna med exempelvis fasadmålning, tapetsering och invändigt måleri. Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig!