Artikel

Måla snygga innertak

När färgen börjar se solkigt ut eller du helt enkelt vill testa en ny färg – då är det dags att måla dina innertak. Att måla innertaket är också något du verkligen bör göra om du målar om väggarna, eftersom du inte vill att taket ska se solkigt ut bredvid nya fräscha väggar.

Allra vanligast är såklart att måla taken inomhus i enkelt vitt, och det är verkligen en klassisk stil som passar i de allra flesta rum. Men var inte rädd för att testa nytt! Exempelvis har det blivit populärt att måla tak och väggar i samma färg för en mysig ombonad känsla i sovrummet samt att måla ner taket på väggen för att skapa en illusion av en högre takhöjd.

Måla innertak – så får du bäst resultat

Oavsett hur eller i vilken nyans du vill måla ditt tak inomhus så är det viktigt att göra det ordentligt för att få snygga innertak utan ränder, fläckar eller att färgen lossnar. Med rätt teknik och material kan du få fantastiska resultat som förvandlar hela rummet.

Här är våra 6 steg som du bör följa för att måla innertak på bästa möjliga sätt:

 

1. Förbered rummet

Se till att förbereda rummet genom att täcka golvet med exempelvis plast som skyddar mot färgstänk och droppar. Ta bort eller täck möblerna och tejpa noggrant vid listen/väggen där du inte vill att det ska komma färg.

2. Fixa taket om det behövs

Om taket är slitet med exempelvis hål och sprickor kan du behöva spackla och slipa innan du målar. Om det är missfärgat är det viktigt att måla med grundfärg innan du målar med den faktiska färgen, annars kommer fläckarna troligtvis synas igenom och du får inte det snygga innertak som du föreställde dig.

3. Rengör innertaket innan du målar

Innan du börjar måla är det viktigt att ytan är ren. Om taket är smutsigt, flottigt eller dammigt fäster färgen inte lika bra och även genom den nymålade färgen kan fläckar och smuts synas om du inte rengör innan. Efter att du torkat rent taket, gärna med en fuktig rengöringssvamp och passande medel, vill du också låta det torka helt innan du börjar måla.

4. Se till att du har rätt verktyg

När du väl har påbörjat måla ditt innertak så är det sista du vill att upptäcka att du saknar de verktyg och penslar som du behöver. Fel penslar gör det inte bara jobbigt för dig, det kommer också leda till ett mycket sämre resultat. Se därför till att ha mindre penslar för hörn och detaljer, en roller av hög kvalitet för att måla stora partier och inte minst– se till att du har allt du behöver för att nå takets alla vrår!

5. Använd rätt teknik

För att få ditt snygga innertak, använd rätt teknik när du målar. Börja alltid med kanterna och måla sedan inåt. Se till att måla allt i samma riktning, gärna i ljusets riktning. Om du målar innertaket från olika håll syns det lätt när färgen torkar, så se till att hela tiden måla från samma vägg till vägg utan att vrida rollern. Använd ett jämnt tryck och snåla inte med färgen.

6. Låt färgen torka ordentligt

Innan det är dags att måla nästa lager så se till att det första lagret har torkat helt. När du målat färdigt alla lager som behövs så bör du också säkerställa att taket är helt torrt innan du tar bort den skyddande plasten och ställer tillbaka möblerna. Torkningstiden beror både på färgen du valt och på temperaturen/luftfuktigheten i rummet, även när du målar tak inomhus.

Vi målar ditt tak inomhus

Att måla taket inomhus behöver alltså inte vara krångligt! Däremot är det viktigt att vara noggrann för att färgen inte ska stänka, lossna eller se ful ut när den torkat. Så om du vill spara tid och kraft och samtidigt få riktigt snygga innertak – ta hjälp av oss på Magenta Måleri. Vi säkerställer att ditt innertak blir målat på ett snyggt och professionellt sätt som håller länge.

Anlita målare från Magenta Måleri.

Vårt största fokus är du, kunden. Det viktigaste för oss är att du får ett resultat som du är nöjd över.  Oavsett vilken typ av måleritjänst du eftersöker, kan du kontakta Magenta Måleri för en kostnadsfri offert.