Artikel

Måla elementen – en guide

Att måla elementen i ditt hem är ett utmärkt sätt att fräscha upp ett rum och skydda dem mot slitage. Med rätt förberedelser och noggrann teknik kan du smidigt måla elementen själv. Om det känns för krångligt att lyckas göra rätt, svårt att nå att måla bakom elementen eller om du helt enkelt vill få ett perfekt resultat direkt så kan du alltid ta hjälp av våra skickliga målare på Magenta Måleri.

Vilken färg ska jag använda för att måla elementen?

Det är viktigt att välja rätt typ av färg när du ska måla element. Kan man exempelvis måla element med väggfärg?

Nej, du bör använda en färg för element som är speciellt framtagen för att tåla värme, fukt och kondens bättre. Färg för element är också anpassad för att inte gulna lika lätt över tid. Du bör alltså inte måla element med väggfärg, eftersom den inte är anpassad för de temperaturer som element kommer upp i. Leta efter färger som är märkta för just användning på element och som har god fukt- och värmetålighet. Om du inte vill ha dina element klassiskt vita så finns många kulörer av elementfärg som matchar just din stil.

färg element

Så målar du element – steg för steg

1. Stäng av elementen

Det är viktigt att elementen är avstängda och har fått svalna helt innan du börjar måla. Därför är det smart att måla element under sommaren, när du ändå inte behöver ha dem påslagna. Det går såklart att måla dem även under vintern, men då måste du vara beredd på att de behöver hållas kalla under både målning och torkningstiden.

2. Förbered noggrant

Innan du börjar måla elementen är det viktigt att förbereda på rätt sätt. Rengör noggrant elementen från damm och smuts. Du kan använda målartvätt och exempelvis en tvättsvamp. Om elementen är rostiga kan du behöva slipa bort rosten med en stålborste.

Om elementen redan är målade kan du använda ett sandpapper eller en färgskrapa för att jämna ut ytan och ta bort den gamla, flagnande färgen. Se även till att täcka omkringliggande områden med tidningar eller plast för att skydda mot färgstänk.

3. Grundmålning

För att säkerställa bästa möjliga resultat bör du börja med att applicera en grundfärg/primer som är anpassad för element och kan hantera hög värme. Detta steg är viktigt för att färgen ska fästa bättre och hålla längre samt för att resultatet ska bli jämnt.

4. Måla elementen

När grundfärgen har torkat är det dags att påbörja själva målningen. Använd gärna en elementpensel eller en liten roller som är anpassad för att måla element. Börja med de områden där du slipat bort rost och arbeta dig framåt mot de mer lättmålade delarna av elementet.

Det är viktigt att vara noggrann och ha korrekt teknik för att få en jämn och slät yta. För att undvika tydliga ränder bör du måla med långa, jämna drag. Du kan behöva måla flera lager, beroende på vilket resultat du vill ha och vad anvisningarna på färgburken säger.

5. Torkning

Låt färgen torka helt enligt tillverkarens rekommendationer. Undvik att slå på värmen direkt efter målning, då detta kan påverka färgens torkningsprocess och slutresultat.

När färgen är helt torr kan du slå på värmen igen och njuta av dina nymålade element!

Hur målar jag bakom elementen?

Att måla bakom element kan vara en utmaning, men det finns knep för att underlätta. Med en lång, smal pensel eller en roller med långt handtag är det lättare att komma åt svåråtkomliga områden. Det kan även vara hjälpsamt att lossa på elementet från väggen för att kunna komma åt bättre – om det är möjligt. Ett påhittigt tips är att använda en spegel som kan guida dig i vinklar där du själv inte kan se. Försök att måla så långt bak du kan nå och använd sedan spegeln för att se att du inte missat några områden. Du behöver förvisso inte måla de vrår som ingen ser, men du vill såklart komma åt alla områden av elementet som syns utåt.

Det är viktigt att du har städat noggrant bakom elementet innan du målar, så att det inte finns något damm eller smuts som försämrar resultatet och hindrar färgen från att fästa ordentligt.

Vi hjälper dig att måla element

Känns det svårt att hitta rätt färg för element, nå alla vrår och hitta rätt teknik för att undvika ränder? Våra målare på Magenta Måleri har expertisen och verktygen som krävs för att måla dina element snabbt och effektivt. Vi hjälper dig bland annat med allt slags invändigt måleri, tapetsering, fasadmålning och våtrumsmålning. Välkommen att kontakta oss så berättar vi mer!