Artikel

Identifiera färgtypen för att välja rätt utomhusfärg

När du ska måla om är det väldigt viktigt att du identifierar färgtypen som du ska måla över. Olika slags utomhusfärger krävs för olika fasadmålningar.  Alla färger fäster nämligen inte på alla ytor, och dessutom kan olika typer reagera fel med varandra. En grundregel är att det vanligtvis funkar allra bäst att måla med samma färgtyp igen när det är dags att måla om.

Identifiera vilken färgtyp din fasad har

 

Det är faktiskt så att alla färgtyper inte fungerar att måla på alla ytor, baserat på materialet i sig och hur det målats eller behandlats tidigare. Ett exempel på det är att du ofta kan använda vattenbaserad utomhusfärg för att måla en träfasad som tidigare målats med en oljefärg. Däremot bör du inte måla med oljebaserad utomhusfärg på en fasad som tidigare målats med vattenburen färg.

tjänst fasadmålning

Vanliga typer av utomhusfärger

För fasadmålning av en träfasad används vanligtvis vattenburen eller oljebaserad färg. Ett par av de vanligaste färgtyperna är:

Akrylatfärg

Akrylatfärg är vanligtvis vattenburen, torkar snabbt och är en väldigt vanlig utomhusfärg eftersom den står bra emot väder och inte kräver så mycket underhåll – så länge du gjort ett bra förarbete.

Ett smart sätt att identifiera om det är akrylatfärgs som använts tidigare är att ta loss en färgflaga och försiktigt tända eld på den. Om det är rätt borde den ryka mer än att brinna samt sprida en lukt av bränd plats.

Slamfärg

Slamfärg är en väldigt täckande färg med matt yta. Ett känt exempel på slamfärg är klassiska Falu Rödfärg. I slamfärg blandas pigment med en slags limvätska som kan innehålla olika komponenter.

Du märker snabbt om en yta är målad med slamfärg – även torkad slamfärg färgar nämligen av sig när du tar på den.

Linoljefärg

Den klassiska linoljefärgen har målats på svenska träfasader och finsnickeri i många, många år. Färgen består i huvudsak av linolja och pigment, och förutom att färga ytan så fungerar det också vårdande.
Om du inte är helt säker på att det är linoljefärg som använts till ditt hus kan du kolla på hur ytan ser ut. När färger krackelerar uppstår ett mönster av små bitar och om man tittar noggrant kan man ofta se penseldragen på vissa ställen. Linoljefärg är dock lätt att förväxla med alkydfärg, så var noggrann.

Rätt färgtyp och förbehandling till din träfasad

Glömt inte att även om du identifierat rätt färgtyp till din fasadmålning så kan det fortfarande krävas till exempel förarbete, behandling och grundfärg innan du kan måla med själva täckfärgen. Särskilt om det är en träfasad som du ska måla. Så var noggrann – eller anlita en professionell målare som löser din fasadmålning snyggt och rätt.

Anlita målare från Magenta Måleri.

Vårt största fokus är du, kunden. Det viktigaste för oss är att du får ett resultat som du är nöjd över.  Oavsett vilken typ av måleritjänst du eftersöker, kan du kontakta Magenta Måleri för en kostnadsfri offert.